Ett tal om tolerans

"Vi är alla olika. Vi har olika åsikter, olika värderingar och olika mål. Från det att vi föds är vi olika. Alla dessa olikheter är något vi måste lyfta och inte förminska, det är något som måste tolereras och få vara. Men varför? 

Tänk er om alla var lika, exakt lika, att du, var du än går träffar människor som tycker, tänker och ser ut precis som du. Det skulle bli tråkigt. Det skulle inte gå, samhället skulle inte gå framåt eftersom att ingen skulle komma på nått nytt. Allt för ofta ser vi ”annorlunda” som något negativt istället för att se varje människas begåvning. I det ”annorlunda” finns möjlighet till nya perspektiv och kunskaper. 

Jag tror att vi, likt pluspolen på en magnet, dras till minuspolen. Vi dras till vår motsats för att bli kompletterade, vilket vi i många fall också blir. De egenskaper du saknar har någon annan och det någon annan saknar har du.

Frågan är om vi ska tolerera alla? Ska jag tycka att det är okej att någon anser sig överlägsen en annan människa på grund av hudfärg? Ska jag verklig tolerera någon som inte accepterar mig för den jag är? Om jag ska vara en så tolerant människa som möjligt, ska jag då inte agera mot rasism, sexism eller homofobi? Och är olikheter verkligen alltid något bra?

Jag tänker så här: hat skapar hat. Eller rättare sagt intolerans skapar intolerans. Att försvara sig genom att kasta skit tillbaka tror jag vi alla gjort någon gång. Det är så krig startar, det är så klyftor mellan människor skapas och det är så grupperingar bildas. Sen är det väl klart att man inte kommer överens eller klickar med alla, på grund av just olikheterna, men det är inte det det handlar om. Att vara tolerant, fördomsfri, vidsynt, handlar om att låta andra vara den de är, precis som du vill vara du. 

Slutligen vill jag bara säga att vi måste omfamna varandras olikheter och släppa fördomarna och tankarna om att det ens finns något som är ”normalt”. Har man i åtanke att vi föds med olika förutsättningar, blir det lättare att vara tolerant. En del föds med funktionshinder, andra inte, en del föds med anlag för övervikt, andra inte, en del föds in i fattigdom och andra inte. Något vi alla däremot har gemensamt är att vi föds in i en värld full med fördomar, en värld med tydliga normer som ska följas för att man ska ”vara någon”. Låt folk göra sina egna val utan att behöva hamna utanför bara för att de inte gör som du eller alla andra, låt henne klä sig som hon vill, låt honom sminka sig, låt människan vara nykterist, vad gör det dig? Låt dem bara vara sig själva, det finns inget annat du kan göra. För vi är alla olika. Tack för mig."

Det här talet skrev och höll jag för några veckor sedan när vi skulle skriva tal på temat "Tolerans", tänkte att jag skulle dela med mig av det här, eftersom det är en av få saker jag skrivt som jag faktiskt är riktigt nöjd och stolt över. 

Kommentera inlägget här :